Wat is yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (oud-Indiaas). Je kan het in het Nederlands vertalen als "verbinden". Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga is geen religie. Yoga is een middel tot meer bewustwording. Het is een manier om jezelf beter te leren kennen; om rust,  kracht en evenwicht in jezelf te vinden met behulp van eenvoudige oefeningen en bewegingen.
Carola heeft zich gespecialiseerd in Hatha yoga, de traditionele, klassieke yoga waar veel andere yogavormen van zijn afgeleid. De ademhaling speelt een belangrijke rol bij de beoefening van hatha yoga. De adem is namelijk de verbinding tussen lichaam en geest. Met ademhalingsoefeningen wordt de adembeweging rustiger en regelmatiger. Daardoor komen lichaam en geest tot rust. Waarom yoga?

 
Zo’n half miljoen Nederlanders doen geregeld aan yoga. Omdat yoga soepeler en sterker maakt, maar ook vanwege het rustgevende gevoel erna. Geen wonder dat ook de wetenschap steeds meer interesse toont.
 
“Het is dat yoga zich niet in potjes laat proppen, anders zou het wereldwijd het best verkochte medicijn zijn”, aldus Murali Doraiswamy, Amerikaans neurobioloog en psychiater. Ook andere ervaren artsen en onderzoekers zijn inmiddels overtuigd van de positieve effecten van yoga bij ziekte en herstel. 

Het beoefenen van hatha yoga heeft veel voordelen: het zorgt voor meer kracht, flexibiliteit en balans (zowel fysiek als mentaal) en heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel, klieren en organen.
Yoga kan onder andere helpen bij ademspanningen, hoofdpijn, nervositeit, slapeloosheid en nek- schouder- en rugklachten.

Voor wie?

Yoga is voor iedereen. Man, vrouw, jong en oud, gezond en minder gezond, zonder en met lichamelijke beperkingen. Ieder mens is uniek en elk lichaam is anders. Daarom is belangrijk dat de oefeningen binnen ieders eigen grenzen worden uitgevoerd. Je hoeft niet lenig te zijn of ervaring te hebben met yoga. De oefeningen worden aangepast aan jouw mogelijkheden.